Saurus groeit, de rest krimpt

Saurus groeit, de rest krimpt

Inschrijvingscijfers studentenverenigingen

12-09-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Studentenroeivereniging Saurus krijgt er dit jaar de meeste nieuwe leden bij, maar liefst 235. Koko en Circumflex gaan er iets op achteruit en van Tragos zijn geen gegevens. Zij zijn – waarschijnlijk vanwege het nieuws over de misstanden tijdens de ontgroening – niet bereikbaar.

“Heel blij met het resultaat”, zegt Tijl Maassen, de nieuwe voorzitter van Saurus. In 2018 en 2019 groeide zijn vereniging ook het hardst, maar de afgelopen twee jaar werden ze ingehaald door KoKo. Hoe het komt dat ze nu weer bovenaan staan? “Dit jaar was er veel focus op de sociale media. Een van onze leden is heel goed met videobewerking. Hij heeft een heel fris en toegankelijk promotiefilmpje gemaakt.” Daarnaast waren de roeiers erg aanwezig bij de INKOM, zegt hij. Zo hadden ze bijvoorbeeld een “heel mooie kraam” met roeispanen. 

Het aantal nieuwe eerstejaars bij KoKo is nog niet helemaal zeker, vertelt secretaris Femke Vliex. Tijdens de INKOM waren er 186 inschrijvingen. “Maar dat zijn de aanmeldingen voor het introductieweekend, nog niet voor lidmaatschap bij de vereniging”, benadrukt Vliex. De online inschrijvingen komen daar nog bij. Maar hoeveel dat er zijn, “mag ik niet zomaar delen”. Hoe dan ook lijkt er een stuk minder animo dan in 2020 en 2021; toen waren het er respectievelijk 320 en 300. “De afgelopen twee jaar hadden alle verenigingen uitzonderlijk veel inschrijvingen vanwege corona. Je ziet dat het overal afneemt.”

Corona zou inderdaad een verklaring kunnen zijn, denkt ook Circumflex-voorzitter Loek Goslinga. Zijn vereniging schrijft eveneens minder leden in dit jaar: 170 om precies te zijn. In 2021 en 2022 zaten ze rond de 250. “Maar in de vorige jaren hadden we veel online aanmeldingen en die zijn minder betrouwbaar dan wanneer mensen zich fysiek inschrijven”, nuanceert Goslinga. “Onder de streep zijn het er dit jaar net iets minder dan vorig jaar.” Een ding staat buiten kijf: “We hebben zeker genoeg voor de continuïteit van de vereniging.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Observant

Tags: Inschrijvingen,eerstejaars,Saurus,Tragos,Circumflex,Koko

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.