Plaktattoos kopen voor meer biodiversiteit en Google Maps voorkomt

Plaktattoos kopen voor meer biodiversiteit en Google Maps voorkomt 'afvalboete'

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

14-10-2022 · Splinters

Groene giften

Tot voor kort was er tussen de parkeerplaats en de gebouwen van de faculteit Arts and Social Sciences (FASoS) een kale, betegelde lap grond te vinden. Kan dat niet wat groener, vroegen stafleden en studenten van het Green Impact Team van de faculteit zich in 2020 af. Het leidde tot het idee voor een ‘FASoS-tuin’ op deze plek: een groene omgeving voor ontspanning en ontmoeting, die bovendien de biodiversiteit in de stad ten goede komt.

Deze is er nu: vorige week vond de officiële opening plaats. Al is de tuin nog niet helemaal af. Het faculteitsbestuur bekostigde het ontwerp en de aanleg van de tuin, maar verdere aankleding en vergroening – denk aan zitplekken, vogelhuisjes, fruitbomen, insectenhotels en een schommel – ontbreken nog. Het hiervoor benodigde bedrag moet opgehaald worden via onder meer een crowdfundingactie, onder het motto ‘Het eerste zaadje is geplant, laat jij onze tuin tot volledige bloei komen?’

Zo is het mogelijk om – op persoonlijke titel, maar bijvoorbeeld ook als afdeling of team – voor 1500 euro een picknickbank of voor 500 euro tuinbankje te adopteren; een vermelding op de nog te verschijnen ‘Garden Wall of Fame’ is te koop voor honderd euro. Wie wat minder te besteden heeft, kan bijdragen met de aanschaf van een FASoS-plaktattoo (vijf euro) of –mok (een tientje).

Google voorkomt afvalrekening

Het afvalbeleid van de gemeente Maastricht – sinds 1 januari worden restafvalzakken niet meer wekelijks, maar eens per twee weken opgehaald – leidt al het hele jaar tot de nodige commotie. Sinds de wijziging is het dumpen van afval schering en inslag. Dat zette de gemeente aan tot een strengere aanpak, met onder andere extra handhaving, wat weer tot extra onvrede onder inwoners leidt.

Zo schreven we twee weken geleden op deze plek over een binnenstadbewoner die een rekening van 171 euro aan opruimkosten gepresenteerd kreeg, omdat hij volgens de gemeente zijn vuilniszak te laat op straat had gezet. Een fout, meende de man, want hij werkt juist extra thuis om het afval tijdig buiten te zetten. Bezwaar indienen was niet mogelijk, omdat het geen boete, maar een rekening betrof.

Toch blijkt het euvel nu opgelost, meldt de Limburger. Mede dankzij Google Maps. Doordat deze app de locatie van de telefoon bijhoudt, kon de man namelijk aantonen dat hij de zak niet te laat buiten gezet kán hebben. Hij vertrok vóór het ophaalmoment naar Duitsland en kwam de volgende dag pas terug – een claim die hij kon ondersteunen met gegevens van zijn OV-chipkaart.

Daarmee onthulde hij overigens wel dat hij de restzak te vroeg buiten heeft gezet, wat ook niet mag. Omdat hij daarvan niet beschuldigd werd, schrapt de gemeente desondanks de opruimkosten. De rekening kan dus in de vuilniszak – herstel: bij het oud papier, dat eens per maand op straat gezet mag worden.

Iedere maand een andere boer

De universiteit van Wageningen - officieel: Wageningen University & Research - heette voor 2016 de Landbouwuniversiteit. Studenten doen die naam nog steeds eer aan: twee van hen staan op de Boerenkalender 2023. “De kalender is ooit begonnen om mensen te laten zien dat boeren méér zijn dan mensen die de hele dag in de stront staan”, vertelt Fabian van Grevenbroek aan zusterblad Resource.

Zijn persoonlijke motivatie? Aandacht vragen voor landbouwinnovaties. “Er wordt veel over boeren en de sector gepraat, maar het gaat amper over innovaties waarmee we de problemen kunnen oplossen. Die zijn er wel degelijk.” Vandaar dat deze zoon van melkveehouders zich met de broek laaghangend (iedere maand heeft een sexy foto van een boer – er is ook een vrouwelijke versie, de Boerinnenkalender 2023) vast heeft laten leggen.

Ook medestudent Rick Baats, die zichzelf deeltijdboer noemt (“Als boeren met vakantie gaan of een piek hebben in de arbeidsvraag, bijvoorbeeld tijdens de oogst, spring ik bij.”), doet mee vanwege de positieve aandacht voor het boerenleven. “Het is een goed aanknopingspunt om een gesprek te beginnen over boeren en de landbouwsector.”

Auteur: Redactie

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters,fasostuin,afval,boeren,maastricht

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.