‘Dialoogtafel’ over Gaza-oorlog gaat niet door

‘Dialoogtafel’ over Gaza-oorlog gaat niet door

“Te grote kans op verstoring van de avond”

18-01-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De dialoogbijeenkomst over de Gaza-oorlog, die vanavond in het Studenten Service Center zou plaatsvinden, is afgelast. De organisatie – Studium Generale en het Diversity & Inclusivity Office van de UM – acht het risico op verstoring ervan te groot.

Rob van Duijn van Studium Generale zegt desgevraagd dat de opzet van de bijeenkomst op kritiek stuitte bij een aantal mensen binnen de universiteit. Het ging nadrukkelijk niet om een debat, maar om “een uitwisseling van gedachten over het conflict” – een vorm die volgens de critici niet passend zou zijn. Bij de kritiek klonken volgens Van Duijn ook geluiden over mogelijke acties tijdens of rond de bijeenkomst. “Daarmee vonden we de kans op verstoring van de avond te groot. Het gaat immers om een gevoelig onderwerp waarover de emoties hoog oplopen.”

Onbekende critici

Wie de critici precies zijn, weet Van Duijn niet. “Toch hoop ik dat ik nog een keer met hen kan spreken over hun bezwaren, om hen te begrijpen en duidelijk te maken wat de intentie van de dialoogtafel is.”

Aan de besloten bijeenkomst zouden veertig mensen – studenten en medewerkers van de UM – deelnemen. Zij zouden hun gedachten over het voortgaande conflict op papier zetten, deze met anderen delen en naar elkaars verhalen luisteren.

Omzichtige koers

De bijeenkomst werd eind vorig jaar al aangekondigd door het college van bestuur. Pro-Palestijnse studenten eisten toen dat de UM het Israëlisch optreden in Gaza zou veroordelen. Het college koos voor een omzichtige koers: in een verklaring schreef men oproepen tot een stellingname te begrijpen, maar daar niet in mee te gaan. Wel wilde het college ruimte bieden “voor een open en veilige dialoog” om “de gedachtewisseling en meningsvorming een plek te geven”.

Foto: Chuttersnap - Unsplash

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Universiteit Maastricht,Gaza,Palestina,Israel,Dialoog,Dialoogtafel,Studium Generale,Diversity & Inclusivity Office

Reacties

Nico Rasters

Absurd dat de bijeenkomst is afgelast.
3000 km verderop gaan een hoop mensen dood, maar hier maken we ons druk om "emoties".

Maar "gedachten over het voortgaande conflict op papier zetten, deze met anderen delen" kan ook op UMployee of hier in de Observant, toch?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.