Vertraagd studentencomplex niet klaar vóór februari; nog 25 studenten zonder onderdak

Hekken voor de ingang van het Muse Einstein Complex, begin januari, twee dagen nadat de bewoners eigenlijk zouden intrekken.

Vertraagd studentencomplex niet klaar vóór februari; nog 25 studenten zonder onderdak

Beheerder dringt bij huurders aan op opzeggen contract

25-01-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De Muse Einstein Campus in Randwyck met ruim vijfhonderd studentenwoningen, waarvan de oplevering begin januari door technische problemen werd uitgesteld, opent haar deuren niet vóór 2 februari. Dat laat beheerder Nido weten. Intussen moedigt deze zijn huurders aan om hun contract op te zeggen.

Twee weken geleden schreef wethouder Pas (portefeuille wonen en studentenstad), in een reactie op vragen van Volt, dat de gemeente Maastricht meerdere malen bij de betrokken partijen heeft aangedrongen om tot een oplossing te komen vóór 2 februari. Dat is de datum waarop de tijdelijke opvang in vakantiepark Dormio – waarvan zo’n vijftig gedupeerde studenten gebruikmaken – eindigt.

Desondanks gaat een oplevering van de campus vóór die datum zeker niet lukken, zo schrijft Nido deze week in een mail aan huurders. Wanneer het wel zover is, blijft onduidelijk. “Er moet nog een aantal rapporten en inspecties worden afgerond”, laat een woordvoerder van het bedrijf desgevraagd weten. “Daarom hebben we nog geen concrete datum van oplevering. We verwachten in de komende weken meer inzicht te krijgen.”

Prioriteitenlijst

Waar de studenten in Dormio na 2 februari naartoe moeten, is niet duidelijk. Nido laat weten te hopen dat de tijdelijke opvang hen “de tijd heeft gegeven om alternatieve huisvesting te vinden.” Volgens het bedrijf zijn er nog zo’n 25 studenten die hier niet in geslaagd zijn. “We onderzoeken nu deze situatie om een oplossing voor hen te vinden, terwijl zij zelf ook verder blijven zoeken.” Concrete toezeggingen blijven uit.

Intussen moedigt Nido huurders per mail aan om het contract op te zeggen, wat inmiddels al 345 van de 506 studenten deden. Dat terwijl onder meer het Huurteam Zuid-Limburg studenten adviseert dit niet te doen, omdat ze dan mogelijk rechten verliezen. Waarom dan toch die aanmoediging door Nido? “Omdat we op dit moment niets te bieden hebben. De datum op het contract is niet meer van toepassing. Annuleren is daarom beter voor de huurders. Dan kunnen ze de aanbetaling terugkrijgen, om die eventueel te gebruiken voor een alternatieve accommodatie.” Wel komen opzeggers op een ‘prioriteitenlijst’. “Zodat ze als eerste kunnen boeken zodra het gebouw daadwerkelijk klaar is.”

Argwaan onder studenten

Onder studenten bestaat intussen veel argwaan over de reden van de vertraging. Onder meer vanwege het faillissement van investeerder Round Hill Capital Netherlands (het moederbedrijf van Nido) afgelopen december, één dag voordat huurders over de vertraging hoorden. Wat ook bijdraagt aan de achterdocht: bouwer Hurks liet twee weken geleden aan Observant weten dat er al “meerdere onderzoeken uitgevoerd en opgestuurd zijn naar de opdrachtgever” en dat “de studenten er morgen direct in kunnen”. In een Whatsapp-groep voor huurders wordt volop gespeculeerd. Is het technische probleem wel echt de oorzaak van de vertraging? Of zijn de studenten de speelbal van een juridische strijd en wil de investeerder van het pand af?

De woordvoerder van Nido ontkent dat het faillissement een rol speelt. “Dat staat er geheel los van. De liquidatie werd proactief door Round Hill (het Britse moederbedrijf, red.) ondernomen om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen, in aanloop naar een aanzienlijke investering in het bedrijf.” Hierdoor zou het voor de firma mogelijk zijn om “haar investeringen zonder onderbreking in Nederland te blijven beheren.”

Vergunning

Een doorverkoop aan een nieuwe bv die geen studenten wil huisvesten is overigens lastig, liet wethouder Pas onlangs in zijn schriftelijke reactie weten. “De vergunning is voor (…) bewoning door studenten en laat geen ruimte voor andere invullingen. Daar is een nieuwe aanvraag voor nodig.” Bovendien staat in de overeenkomst dat er pas minstens tien jaar na ingebruikname overlegd kan worden over ander gebruik van het pand.

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws
Tags: Nido,Muse Einstein campus,Kamernood,Studentenwoningen,Wateroverlast,Vakantiepark,Studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.