Universiteiten: voorlopig geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen

Inkom 2023, in boekhandel Dominicanen, vergezeld door de tuna's

Universiteiten: voorlopig geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen

Alle uni's komen met maatregelen: meer Nederlandstalige studies, betere beheersing van het Nederlands

08-02-2024 · Nieuws

NEDERLAND/ MAASTRICHT. Een voorlopige stop op nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen, meer Nederlandstalige studies en een betere beheersing van het Nederlands onder docenten en studenten. De universiteiten wachten niet totdat er in Den Haag een besluit over internationalisering valt en nemen alvast het heft in eigen hand.

Minister Dijkgraaf werkt al maanden aan zijn wetsvoorstel ‘Internationalisering in balans’. Daarmee moet onder andere het Nederlands in het hoger onderwijs worden beschermd. Bovendien zitten sommige universiteiten erg met de buitenlandse instroom in hun maag, bijvoorbeeld vanwege het huisvestingsprobleem in een grote stad als Amsterdam, of omdat Nederlanders minder kans maken om een opleiding naar keuze te volgen.
Die knelpunten zien de universiteiten zelf ook, maar zij willen niet één generieke maatregel (alle Engelstalige bacheloropleidingen omzetten naar het Nederlands aan alle universiteiten), maar ‘maatwerk’. Dat is omdat de instellingen zich in verschillende regio’s bevinden, met andere wensen vanuit de arbeidsmarkt. Zo ook de Universiteit Maastricht. UM-collegevoorzitter Rianne Letschert benadrukt steeds opnieuw de bijzondere grensligging van Maastricht en de universiteit als economische motor voor de regio.

Omgezet

Welke maatregelen nemen alle universiteiten? In elk geval zullen de grote bacheloropleidingen óók in het Nederlands beschikbaar moeten zijn, aan welke universiteit in Nederland dan ook. Dat hoeft dus niet per se in Maastricht. Als er in Tilburg of Utrecht een Nederlandse variant is, is dat ook prima. De term ‘grote opleidingen’ is niet specifiek gedefinieerd, laat de UM-woordvoerder weten. Het gaat om studies met een behoorlijk aantal studenten, zoals economie, psychologie en geneeskunde.

Daarnaast kijken universiteiten welke Engelstalige bacheloropleidingen volledig kunnen worden omgezet naar het Nederlands. Maar daarvoor, waarschuwen de universiteiten in een persbericht van koepel UNL, is tijd en geld nodig. “Zo zal op sommige plaatsen Nederlandstalig personeel moeten worden geworven of moet internationaal personeel het Nederlands beter gaan beheersen. Ook in praktische zin moet er van alles gebeuren. Van het vertalen van cursusmateriaal tot aan afstemming met de medezeggenschap en opleidings- en examencommissie.”

Stop

Verder komt er voorlopig een stop op nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen. Studies die al ontwikkeld zijn en nu in het beoordelingstraject zitten, bijvoorbeeld bij de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs die de minister van Onderwijs adviseert, worden wel nog ‘toegelaten’. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Maastrichtse bachelor Sustainable Bioscience. Tijdens de eerste ronde ging daar een streep doorheen; de arbeidsmarkt zou niet zitten te wachten op deze afgestudeerden. De UM gaat het echter nog een keer proberen. Ook opleidingen voor tekortsectoren zijn uitgezonderd.

Beter Nederlands

Nog een maatregel: een numerus fixus op Engelstalige studies. Dat kan nu nog niet, daarvoor is juridische onderbouwing nodig en is men afhankelijk van de invoering van de wet 'Internationalisering in balans'.
Het rijtje is nog langer: zo zal het voorbereidend jaar (bij de UM het foundation programme) voor (toekomstige) studenten worden stopgezet om de instroom uit het buitenland te beperken. Ook gaat iedere universiteit rond de tafel zitten met regionale en nationale werkgevers om te kijken hoe ze afgestudeerden hier kunnen houden. De Nederlandse taalvaardigheid moet worden opgekrikt, bij zowel docenten als studenten.

In de Ask me Anything-sessie van de UM van dinsdag 6 februari vertelde collegevoorzitter Rianne Letschert dat men buitenlandse studenten meer faciliteiten wil geven om Nederlands te leren. Dus niet alleen een cursus Social Dutch, maar bijvoorbeeld ook taalcursussen toegesneden op het eigen vakgebied.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: internationalisering, taalbeleid,dijkgraaf, maatregelen, unl, engelstalige opleidingen,foundation programme,taal, maatregelen, taalbeheersing

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.