UPDATE: Toch geen eenzijdige opzegging huurcontracten door beheerder vertraagd studentencomplex

UPDATE: Toch geen eenzijdige opzegging huurcontracten door beheerder vertraagd studentencomplex

Actie van beheerder Nido blijkt niet toegestaan

08-02-2024 · Nieuws

UPDATE. De huurcontracten van studenten voor de Muse Einstein Campus in Randwyck, waarvan de oplevering vertraagd is, worden deze week toch niet eenzijdig door beheerder Nido opgezegd. Eerder liet het bedrijf in een mail aan de huurders weten dat wel van plan te zijn. Er ontstond direct twijfel of de actie wettelijk toegestaan is.

Update 9 februari: Huurders ontvingen vanmiddag een mail van beheerder Nido dat het eerdere bericht van deze week - waarin stond dat de huurcontracten opgezegd worden - als niet verzonden beschouwd kan worden. De reden: een eenzijdige opzegging door de verhuurder is toch niet mogelijk volgens het contract. "Alleen de huurder kan dat doen", laat een woordervoerder van Nido telefonisch weten. "Ons eerdere bericht was gebaseerd op een voorlopig advies van onze advocaat, maar het blijkt toch anders te zitten dan we dachten."  Overigens roept de beheerder huurders nog steeds op het contract zelf op te zeggen, zodat "zij de borg en eventueel aanbetaalde huur terug kunnen krijgen."

 

Op 6 januari zouden zo’n vijfhonderd studenten het nieuwe complex betrekken, maar dit werd vanwege technische problemen (water in prefab betonplaten) voor onbepaalde tijd uitgesteld. Sindsdien moedigt de beheerder de huurders actief aan om het huurcontract op te zeggen. Dat zou in hun voordeel zijn: ze krijgen dan de borg en eventueel aanbetaalde huur terug. Bovendien komen ze op een ‘prioriteitslijst’: bij opening van het complex kunnen ze als eerste een studio boeken. Het overgrote deel van de huurders gaf inmiddels gehoor aan de oproep tot opzeggen.

Een groep van 77 studenten hield tot nu toe echter vast aan het contract. Een veelgehoorde reden: om te voorkomen dat ze rechten verliezen. Per mail ontvangen zij nu echter de boodschap dat Nido hun contract deze week eenzijdig opzegt. Volgens de beheerder is het sowieso niet meer geldig – de ingangsdatum klopt immers niet meer – en bij oplevering zou er een nieuw contract ondertekend moeten worden.

In een Whatsapp-groep voor studenten zijn er veel vragen. Is dit juridisch wel mogelijk? “Wij doen niks dat niet mag, dit is gecheckt bij juristen”, reageert een woordvoerder van Nido desgevraagd. Hij wijst op een bepaling uit het contract die zou stellen dat verplichtingen van de verhuurder worden opgeschort als het gebouw niet beschikbaar is. “Dit is een veelvoorkomende regeling die in (bijna) elk huurcontract is opgenomen en vooral belangrijk is bij nieuwbouw.”

Dat het vaker voorkomt in contracten is niet relevant, zegt Rick Blezer van het Huurteam Zuid-Limburg, dat studenten adviseert en helpt bij huurproblemen. “De vraag is of deze bepaling wel redelijk is in deze huurovereenkomst. Je kunt hier niet zomaar alles in opnemen.” Bovendien is het niet zo eenvoudig als Nido stelt om eenzijdig op te zeggen, zegt Blezer na het inzien van een contract. “Hier staat niet dat Nido deze mogelijkheid heeft, slechts dat Nido niet aansprakelijk is. Waarvan wederom de vraag is of die bepaling rechtsgeldig is.”

Opmerkelijk

Onder de studenten klinkt intussen veel achterdocht. Wil de beheerder soms stiekem van de huurders af? En wie zegt dat er in dat nieuwe contract niet opeens een hogere huurprijs staat? De Nido-woordvoerder ontkent dit. “De tarieven worden vastgesteld in overeenstemming met de gemeentelijke regelgeving. We verwachten dat we deze gewoon kunnen blijven handhaven als het gebouw vóór juli – de maand waarin de jaarlijkse wettelijke indexering plaatsvindt – gereed is.”

Blezer zet echter vraagtekens bij de acties van Nido. Zo wijst hij op het tijdelijke verblijf in vakantiepark Dormio dat het bedrijf aanbiedt aan huurders in nood. Daarvoor moeten zij een overeenkomst tekenen. “Daarin staat dat zij expliciet bevestigen dat Nido niet aansprakelijk is, op welke wijze dan ook, voor eventuele door de huurder geleden (en nog te lijden) schade als gevolg van het niet tijdig beschikbaar zijn van de campus. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Nido komt de huurovereenkomst niet na, maar lijkt die situatie te gebruiken om onder enige aansprakelijkheid uit te komen. Indien Nido niet aansprakelijk zou zijn (zoals ze nu stellen) dan zou deze bepaling volgens ons ook niet nodig zijn. Dat geeft te denken over het hoe en waarom van Nido’s handelen.”

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: nido,muse einstein campus,huisvesting,vertraagd,studio's,randwyck,woningen,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.