U-raad komt alsnog met verklaring waarin cyberaanval wordt veroordeeld

U-raad komt alsnog met verklaring waarin cyberaanval wordt veroordeeld

"Sinds die plenaire vergadering hebben wij als Raad veel geleerd"

14-04-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Na een eerder stilzwijgen over de cyberaanval op Observant heeft de universiteitsraad alsnog een verklaring gepubliceerd. Daarin stellen de leden zich unaniem en ondubbelzinnig achter de eerdere oproep van raadslid Maarten van Wesel om deze “criminele cyberaanval” in de “sterkst mogelijke bewoordingen” te veroordelen.

In de drie weken die zijn verstreken sinds Van Wesel, raadslid namens het ondersteunend en beheerspersoneel, op 23 maart zijn oproep deed, nam de druk op de U-raad om positie te kiezen toe. Zowel in Observant, maar ook in landelijke kranten als de Volkskrant en NRC verschenen opiniestukken, columns en brieven waarin met ongeloof op het stilzwijgen van de universiteitsraad in deze kwestie werd gereageerd.  
Jan Smits, decaan van de rechtenfaculteit, was een van de eersten die zich roerde, eerst op Twitter, daarna met een opinieartikel. “Anders dan de U-raad lijkt te denken” gaat het in deze kwestie niet om Observant, schreef hij. “Het gaat om de waarden van onze universiteit. Mijn universiteit is er een waarin iedereen zich vrij voelt om te zeggen wat men wil én waarin dit zonder belemmering door anderen kan worden weersproken.”

De raad veroordeelt in de U-raadsverklaring (op onze site gepubliceerd) niet alleen de DDoS-aanval maar tevens diegenen die zich vervolgens positief over die aanval uitlieten (onder andere studentengroep Feminists of Maastricht gaf op Instagram een ‘dikke duim’ aan de cybercriminelen).
De raadsleden hebben lessen geleerd, eindigen ze hun verklaring. De communicatie moet beter en “ons besluit dat de kwestie was afgehandeld [het college van bestuur had een statement gegeven en de redactie had aangifte gedaan bij de politie, red.] was wellicht ontoereikend”. 

Auteur: Wendy Degens

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: cancelcultuur, academisch klimaat, cyberaanval, u-raad, universiteitsraad, woke, zelfcensuur, vrijheid van meningsuiting, verklaring

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.