Situatie op Maastrichtse kamermarkt is weer ‘normaal’, ondanks vertraging 500 woningen

Situatie op Maastrichtse kamermarkt is weer ‘normaal’, ondanks vertraging 500 woningen

UM-studenten lijken weg naar ‘de regio’ te vinden

23-08-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. Ondanks de vertraagde oplevering van meer dan 500 kamers voorziet de Universiteit Maastricht dit najaar geen grote problemen op de kamermarkt. De meeste nieuwkomers lijken inmiddels een plekje gevonden te hebben, mede dankzij aanbod in Heerlen.

Na een aantal roerige coronajaren – met onder meer de hevige kamernood in 2021 – wijst alles erop dat de situatie weer ‘normaal’ is, zegt Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing. “Dat wil zeggen: in september zal er wat frictie zijn, omdat nog niet alle afgestudeerden hun woning verlaten hebben. Vooral nieuwe studenten die pas last minute hun zoektocht starten – en ondanks de vele waarschuwingen toch ‘kamerloos’ naar Maastricht komen – zullen daar problemen van ondervinden.”

Vóór de pandemie was dat meestal in oktober opgelost. Evers verwacht voor dit jaar hetzelfde. “Natuurlijk, we kunnen altijd verrast worden. Maar op dit moment melden zich nog maar weinig zoekenden bij ons. Een goed teken.”

Meevallers

Daarmee is de situatie gunstiger dan voor de zomer gevreesd werd. Vertragingen in de bouw van het nieuwe studentencomplex Muse – 506 woningen op de plek van een voormalig postkantoor aan het Duboisdomein – waren een flinke tegenvaller, vertelt Evers. “De oplevering was begin september gepland, maar door onder meer vertraagde levering van bouwmaterialen is dat niet gehaald.” Een acuut probleem, aangezien de UM ervan uitgaat ieder jaar zo’n 450 nieuwe woningen nodig te hebben om een kamertekort te voorkomen.

Zo’n tekort lijkt nu afgewend, omdat er ook enkele meevallers waren. Aan de Parkweg verschenen 112 studentenwoningen, die eigenlijk pas volgend jaar verwacht werden. Ook hielpen de ‘containerwoningen’ aan de Sorbonnelaan een handje mee: daar stonden, mede door de verlate oplevering vorig jaar, nog zo’n honderd van de in totaal ruim 850 studio’s leeg. “Beide locaties zitten inmiddels helemaal vol.”

Heerlen

Verder speelt ook ‘de regio’ een steeds belangrijkere rol, ziet Evers. Vorig jaar bood Sittard verlichting met zo’n 220 nieuwe studentenwoningen, ditmaal is het de beurt aan Heerlen. Daar zijn nog tientallen kamers beschikbaar in The Grand Student Hall. Verder verschijnen er de komende jaren zo’n 350 studio’s in een nieuw studentencomplex. De eerste 141 daarvan worden volgende maand al opgeleverd. “Hoewel we ons ook op studenten in Aken en Heerlen richten, is het grootste deel inmiddels verhuurd aan UM’ers”, laat Lodewijk van Grootel van verhuurder Live & Be weten. “Ze weten de weg naar Heerlen dus zeker te vinden.”

Dat is positief, meent Evers. “Ook in de toekomst gaan we die steden echt nodig blijven hebben om alle UM-studenten te huisvesten. Daarbij is het wel belangrijk om – mogelijk zelfs op provinciaal niveau – te zoeken naar oplossingen voor het reizen. De reistijd valt mee, maar de hoge OV-kosten zijn voor veel studenten een doorn in het oog.”

Apart Hotel

De laatste meevaller: tot het einde van het jaar kunnen zo’n 150 studenten terecht in het Apart Hotel in Randwyck. Deze locatie was eigendom van de Maastricht School of Management voordat die laatste vorig jaar door de UM werd ingelijfd. “Het hotel past echter niet binnen onze portefeuille, dus dit wordt verkocht”, zegt Evers. “De nieuwe eigenaar is gelukkig bereid om de studentenwoningen nog een paar maanden te verhuren.”

Daarna is er voor deze studenten in elk geval plek bij het vertraagde Muse, waarvan de 506 woningen nu in oktober en november verwacht worden. “Daarvoor hadden zich 350 geïnteresseerden gemeld, maar waarschijnlijk heeft een groot deel inmiddels iets anders gevonden”, zegt Evers. “Het Apart Hotel ligt op loopafstand, dus verhuizen kan zowat te voet.”

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: studentenhuisvesting,kamertekort,kamernood,woningen,kamers,heerlen,sittard,muse,aparthotel,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.