Twee docenten willen na pro-Palestijns protest even niet aan University College doceren

De binnenplaats van University College Maastricht aan de Zwingelput

Twee docenten willen na pro-Palestijns protest even niet aan University College doceren

Ze schrokken van de taal tijdens de pro-Palestijnse bezetting van UCM

15-11-2023 · Nieuws

Twee docenten van de faculteit Health, Medicine & Life science (FHML) willen voorlopig niet doceren in het project Design Thinking van het University College Maastricht (UCM). Ze zijn geschrokken van de taal die klonk tijdens de pro-Palestijnse bezetting van UCM op 1 november.

Navraag bij verschillende mensen binnen de universiteit leert dat niemand de namen van de twee kwijt wil: zij willen anoniem blijven. Rianne Letschert, voorzitter van het college van bestuur, heeft met hen gesproken, maar wil op dat gesprek niet al te diep ingaan.

“Ze wisten, net als wij, niet dat er in het UCM een sit in zou plaatsvinden”, aldus Letschert, en schrokken van de taal: zo werd onder andere het Israëlisch optreden in Gaza als “genocide” bestempeld. Dat gaf hen een onveilig gevoel, zegt Letschert, die daarbij benadrukt dat de twee zich niet fysiek bedreigd voelden.

"Terughoudend zijn met etiketten"

Op de vraag of een van beide docenten een Joodse achtergrond heeft, zoals andere media meldden, reageert ze: “Ik weet het niet, en wil terughoudend zijn met etiketten.” Ze heeft de afgelopen tijd met zowel pro-Palestijnse als pro-Israëlische studenten gesproken: beide groepen bestaan uit mensen met heel diverse achtergronden, aldus Letschert.

De twee docenten hebben besloten vooralsnog de colleges aan het UCM niet te geven. De twee zouden onderwijs verzorgen binnen het vak Design Thinking. Dat loopt van 8 januari tot 2 februari en gaat gewoon door.

Verklaring over Gaza-oorlog

Overigens publiceerde het college van bestuur maandagmiddag een verklaring over de Gaza-oorlog. Daarin spreekt het zijn afschuw uit over het geweld en de mensenrechtenschendingen die sinds 7 oktober in Israël en de Palestijnse gebieden hebben plaatsgevonden. Het college veroordeelt “alle handelingen waarbij onschuldige slachtoffers vallen” en roept op tot dialoog binnen de universiteit om “de verdeeldheid niet verder te vergroten”.

De Gaza-oorlog beroert de universitaire gemoederen al langer. Zo werden de afgelopen weken verschillende gebouwen van en rond de universiteit van pro-Palestijnse graffiti voorzien.

 

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: UCM,FHML,Universiteit Maastricht,Israel,Palestina,Gaza,Rianne Letschert

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.