Maastrichtse kamernood lijkt minder hevig dan vorig jaar

‘Containerwoningen’ Randwyck en locaties buiten Maastricht moeten herhaling kamercrisis voorkomen

24-08-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De nieuwe studentenwoningen in onder meer Randwyck en Sittard zijn voldoende om komende maand een nieuwe kamercrisis te voorkomen, zo verwacht Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing. Een herhaling van vorig jaar, toen veel studenten tot ver na het begin van het collegejaar zonder woning zaten, lijkt daarmee afgewend.

Afgelopen januari waren er nog grote zorgen: de UM verwachtte een tekort van zo’n 700 kamers in september. Dat scenario is niet meer realistisch, meent Evers nu. De groei van het aantal studenten lijkt minder groot dan de prognoses. “Gekeken naar het aantal aanmeldingen lijkt er zelfs sprake van een lichte daling. Maar dat zijn nog geen harde inschrijvingen. Daarom houden we rekening met een gemiddelde toename van de studentenpopulatie, waarbij er 485 extra woningen nodig zijn.”

Aan die vraag kan volgens Evers voldaan worden, met name dankzij de komst van nieuwe ‘containerwoningen’ in Randwyck en studentenwoningen in het voormalige DSM-hoofdkantoor in Sittard. Hier is de afgelopen maanden flink vaart achter gezet, nadat in januari bleek dat vastgoedontwikkelaars dit jaar wederom een stuk minder dan (de in de zogeheten woonprogrammering vastgelegde) 485 woningen aan de markt zouden ‘toevoegen’.

Eindhovense concurrentie

De woningen in Randwyck zijn door een ontwikkelaar gebouwd op braakliggend UM-terrein, naast de al ruim 250 bestaande studentenkamers aan de Oeslingerbaan. Van de 600 geplande woningen worden er begin september 200 tot 300 opgeleverd, de rest volgt voor eind november. Dat terwijl er door onder meer personeelstekorten in de bouw en tijdrovende vergunningsaanvragen pas vanaf juni gebouwd kon worden. “Een geweldige operatie door de ontwikkelaar, met veel steun van de gemeente. Al is het spijtig dat een deel van de studenten toch nog een aantal maanden zal moeten overbruggen. Lastig, want veel studentenhotels zitten momenteel bijvoorbeeld al vol.”

Van de 220 geplande woningen in het oude DSM-kantoor in Sittard zijn er tot nog toe 100 opgeleverd. Inmiddels wisten zo’n 40 tot 50 UM-studenten de weg naar Sittard te vinden, wat volgens Evers aangeeft dat de afstand niet te zeer afschrikt. “Het station ligt op honderd meter, binnen een kwartier ben je in Maastricht. Bovendien vind je in Maastricht weinig kamers met een vergelijkbare prijs-kwaliteitverhouding (vanaf circa 550 euro per maand, inclusief gas, water en licht, voor gemeubileerde studio's vanaf 20 m², red.).” Ze blijken zelfs in trek bij Eindhovense studenten, die een deel van de overige woningen huren. “Hoewel de UM het project ondersteunt, stelt de verhuurder geen eisen aan waar men studeert. Voor de 120 kamers die nog vrijkomen geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Verrast door tekort

Het extra aanbod betekent volgens Evers overigens niet dat alles probleemloos zal verlopen. “Het begin van het collegejaar is altijd een drukke periode. Nog niet alle afgestudeerden hebben hun kamer verlaten, terwijl veel nieuwkomers op zoek zijn. Normaal gesproken lost dat probleem zich redelijk snel op. Een situatie als die van vorig jaar zal zich voor ons gevoel niet herhalen. We verwachten dat alle studenten eind oktober een plek gevonden hebben.”

Vorig jaar werd de universiteit verrast door het grote kamertekort. Heeft men dit keer wel een goed beeld van de situatie? “We hebben natuurlijk geen glazen bol. Wel zien we dat de situatie daadwerkelijk anders is: vorig jaar was er al in april nauwelijks meer een kamer te vinden, nu is dit pas in augustus het geval. Dat is vergelijkbaar met de jaren voor corona.”

Beter overzicht

Bovendien heeft de UM lessen getrokken uit het afgelopen jaar. De boodschap ‘Begin op tijd met zoeken’ is ditmaal duidelijker aan nieuwe studenten medegedeeld. “Vorig jaar kregen we kritiek van studenten dat we ze niet goed genoeg voorbereid hadden op de krappe kamermarkt. Daar hadden ze een punt. De duidelijkere communicatie lijkt geholpen te hebben: mensen schreven zich veel eerder in bij Maastricht Housing dan in andere jaren.”

Daarnaast heeft Evers een beter zicht op het aantal kamerzoekenden. De UM nam namelijk het studenteninitiatief SOS Maastricht (inmiddels omgedoopt tot Couchsurfing Maastricht) over, een platform waar mensen een tijdelijke slaapplek in hun woning aan studenten kunnen aanbieden. “Qua aanbod zal het waarschijnlijk niet storm lopen, maar we zien hierdoor wel de vraag, en dus hoeveel studenten nog geen plek hebben gevonden.”
 

Hospitapilot

Naast de extra woningen loopt er deze zomer in Maastricht ook een pilot met hospitaverhuur, uitgevoerd door Hospi Housing, een initiatief uit Utrecht dat al meer dan 200 studenten bij hospita’s onderbracht. “Zij verwachten dat dit in Maastricht bij zo’n honderd studenten kan lukken”, zegt Maurice Evers. “Er blijkt inderdaad genoeg interesse vanuit studenten, al is de vraag in hoeverre de Maastrichtenaren hiervoor openstaan. Over drie weken wordt de pilot geëvalueerd en bekijken we of we hiermee doorgaan.”

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: huisvesting,kamernood,randwyck,sittard,kamertekort,studentenkamers,kamercrisis,studentenhuisvesting,wonen,maastricht housing,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.