Studenten slepen eigenaar studentencomplex Muse Einstein voor de rechter

Bouwwerkzaamheden bij de Muse Einstein Campus begin januari, twee dagen nadat de bewoners eigenlijk zouden intrekken.

Studenten slepen eigenaar studentencomplex Muse Einstein voor de rechter

Herstelwerkzaamheden begonnen, opleverdatum nog steeds onduidelijk

27-03-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. Een aantal studenten sleept ECM Development, de eigenaar van de Muse Einstein Campus in Randwyck, voor de rechter. Ze eisen de sleutel van de door hen gehuurde studio en een vergoeding van de extra kosten die ze maakten door de vertraagde oplevering van het gebouw. Intussen zijn de herstelwerkzaamheden in het door waterschade geteisterde pand gestart, maar is de opleverdatum nog steeds onduidelijk.

Zo’n vijfhonderd studenten hoorden eind december – slechts twee weken voor de geplande oplevering – dat ze niet in het gloednieuwe complex terechtkonden vanwege technische problemen (water in prefab betonplaten). Beheerder Nido moedigt huurders sindsdien actief aan om het huurcontract op te zeggen. Een kleine groep van 48 studenten deed dit echter nog niet. Een aantal van hen nam een advocaat in de arm om nakoming van het huurcontract te eisen.

Dat leidt nu tot een dagvaarding, die over enkele dagen de deur uitgaat naar eigenaar ECM Development, laat jurist Xavier Stassen van advocatenkantoor Stassen Kreutzkamp weten. Een groep van zes studenten eist een vergoeding van de extra kosten die ze maakten doordat ze op het laatste moment op zoek moesten naar een vervangende woning. “Dat liep flink in de papieren, bijvoorbeeld door opslagkosten voor meubilair en hoge huurprijzen. Ook liepen ze huurtoeslag mis, die ze voor de studio in de Muse Einstein Campus wel zouden krijgen.”

Daarnaast willen twee studenten de afgifte van de sleutel van hun studio afdwingen. “Ze hebben volgens het contract recht op die woning en we hebben nog geen bewijs gezien dat deze onbewoonbaar is. Ook eisen ze een vergoeding van immateriële schade, onder meer door stress en eventuele studievertraging, die de situatie heeft opgeleverd.”

Tot nog toe wijst ECM Development, net als beheerder Nido, alle aansprakelijkheid af door te wijzen op overmacht. “Maar ik zou het bijzonder vinden als een rechter hierin meegaat”, zegt Stassen. “Dit is meestal aan de orde bij onvoorziene omstandigheden als een natuurramp, oorlog of pandemie, maar niet bij bouwkundige gebreken. Dat valt binnen de risicosfeer van de eigenaar.”

Schade herstellen

Intussen is het nog steeds onduidelijk wanneer het complex wordt opgeleverd. Wel is eind februari een onderzoek naar de waterschade afgerond, zegt een woordvoerder van Nido. “Kort daarop is bouwer Hurks gestart met herstelwerkzaamheden. Er moeten onder meer gaten geboord worden in de plafonds van een groot deel van de kamers, zodat het water weg kan stromen. Vervolgens moet dit drogen en weer dichtgemaakt worden. Op dit moment heeft Hurks nog geen datum van oplevering doorgegeven. De hoop en verwachting is dat dit ergens in het tweede kwartaal zal zijn.” Hurks zelf laat telefonisch weten geen vragen te beantwoorden over de situatie. In januari ontkende het bedrijf tegenover Observant nog dat er schade aan het pand was.

Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing, hoopt dat de ruim vijfhonderd studio’s uiterlijk in juli opgeleverd worden. Met het oog op de instroom van nieuwe studenten in september is dit “van cruciaal belang” om een kamertekort in Maastricht te voorkomen.

Opvang in vakantiepark Dormio ten einde

Zo’n vijftig studenten die op straat dreigden te belanden door de vertraagde oplevering, verbleven in januari op kosten van beheerder Nido in vakantiepark Dormio. De helft daarvan maakte ook gebruik van een eenmalige ‘verlengactie’ voor de maand februari, waarvoor Nido wél een huurvergoeding vroeg – een bedrag werd niet genoemd, maar het zou veel lager zijn dan de daadwerkelijke kosten van het verblijf in het vakantiehuisje. Vanaf maart moesten de studenten zelf voor een alternatieve woning zorgen. Het lijkt erop dat dit gelukt is, laat een woordvoerder van Nido desgevraagd weten. “Toen de ‘verlengactie’ afliep, verbleven nog maar minder dan tien studenten in het vakantiepark. We hebben geen signalen ontvangen dat zij hierna in de problemen zijn gekomen.”

Foto: Joey Roberts

Tags: nido,rechtszaak,muse einstein campus,studentencomplex,huisvesting,vertraging,hurks,waterschade,ecm development,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.